tisdag 15 december 2015

Frossartid under juletid ..varför stoppar man i sig så mycket?

Hade man haft en sådan här glad gris så vet i tusan om man hade gjort julskinka av den? Men nu är det ju så att julen kommer närmare för var dag som går. Och julen är inte enbart fridens tid nej minsan, julen är även maten och stressens tid.

Kvinnorna med vitt uppspärrade ögon och famnen full av paket i vackra papper med blommor och rosetter. Gatorna blinkar och ljusslingor snurrar sig runt träd och lyktstolpar, folket springer och affärerna gör nya storvinster varje dag. De flesta förköper sig och river i sina huvuden när julhelgen är slut och dagen efter så har alla affärer och stormarknader REA på samma varor som mön köpte två dagar före. Det kan få en att gå i taket och man kliver in i den rävsaxen varje år, gång efter gång.

Den var det maten, julskinkan som kom på bordet i slutet av 1600-talet och bara spisades av det högre stpåndet. Den  håller samma nivå som färskpotatisen gör dagarna innan midsommar. Priserna sjunker kraftigt ju längre du vågar vänta. Förr i tiden och kanske även i våra dagar så förekom Julgåsen.

Janssons frestelse, en ansjovisgratäng med anor från tidigt 1800-tal då den kallades för ansjovislåda. Den nuvarande utformningen formades kring sekelskiftets 1900-tal.

Den inlagda sillen och strömmingen, det var den gamla dagens saltsill en uttjatad vardagsmat förr i tiden. I alla sina olika spad och former har den nu blivit en delikatess.
Men visst skall vi fira, ut och köp julklappar bpåde stora och små, drick glögg det uppvärmda blasket med russin och kanel och andra medikamenter som skall vara bra för kropp och själ, Baka pepparkakor och försök hinna med att sätta dig en stund i soffan och vila.
Dagarna går fort så skynda på så du inte missar något och glöm inte bort att köpa hem en påse 'äpplen! Nej för hundan inte för att stoppa i fejan på grisen utan att ha till nyårsaftonen. Mer om detta kommer efter jul, nu väntar vi in den. Morsning så länge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar