måndag 26 oktober 2015

Idag hurrar vi för POTATISEN!


Just det idag är det Potatisens Dag. Samtidigt hurrar vi för gubben Ahlströmer, Jonas i förnamn som var så full i tusan att han tog med sig knölen hem till Alingsås. Där råder Potatisfestival och de sega Alingsåsarena brukar masa sig ner till torget, klämma en bärsa, snacka lite skit och gå hem igen. Inga större reaktioner här inte.

Potatisen räknas nog till en av basfödorna i alla fall hemma i vinterlandet. Här i Spanien har den inte en lika framskjuten position på matbordet. Visst äts det potatis man inte i samma mängd som där hemma i norr.
Själv håller jag igen lite även om jag tycker att det är otroligt gott med en potatis ibland. Oavsett i vilken form den serveras. Men....med tanke på kroppens framsida som har en tendens att växa obehagligt fort ibland så ligger jag lite lågt med både potatis, ris och pasta.

Jag älskar att laga och bjuda på soppa så här skall ni får mitt helt personliga recept på en mycket mustig och väldigt god potatissoppa med brynt gul lök istället för den brukliga purjun. Dessutom är det sting i soppan!

Detta behövs; Stor gryta, 1 kg potatis, skald och tärnad eller tunt skivad. Två mellanstora lökar. en bit piri-piri eller en röd liten chilifrukt med sting. (skrapa ut kärnorna och använd bara fruktköttet annars svimmar gubben) 1/2 liter grädde matlagningsgrädde passar utmärkt. Två buljongtärningar, salt och svartpeppar. Får du tag i Knorrs Aromat är detta ett stort plus. Världens förnämsta krydda!

Fyll grytan till över hälften med vatten och lägg i buljongtärningar och koka upp. När vattnet börjar sjuda lägg i potatisen. Medan potatisen kokar, låt det friska på ordentligt i grytan så att stärkelsen får sig en rejäl omgång och rör om då och då så inget bränner fast, så finhackar ni de två lökarna och bryner dem i smör i en het stekpanna. Låt dem gärna får färg och häll sedan ner dem i potatisen tillsammans med det fett som finns kvar. Häll av lite av vattnetdet skall finnas kvar så det täcker potatisen. Stampa potatisen, inte för mycken, det skall finnas kvar lite bitar av potatisen fast inte så stora. Lägg i chilin, salt och kryddor och häll på grädden. Låt det hela småkoka i fem minuter och smaka av under tiden..Vill du ha en tunnare soppa slå inte av vattnet
Servera med lite finhackat grönt, persilja, basilika eller vad ni har att tillgå. Ett gott vitt, onyttigt bröd till att suga upp det sista gottiga med, gör lunchen eller middagen perfekt. Bon Apetit! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar